Nu știai despre mașini…

Salutare, astăzi vorbim despre câteva lucruri legate de automobile pe care mulți dintre noi nu le știu. Nu, nu este vorba despre motoare, nici despre tehnologii sau întreținere. Să începem!

M-ai crede dacă ți-aș zice că în trecut mașinile pe combustibil erau considerate varianta eco? The New York Times vorbește despre faptul că pe vremuri, în New York trăiau între 100.000 și 200.000 de cai. Erau de mare ajutor pentru transportul oamenilor și la mărfurilor, dar aveau și un dezavantaj imens: mizeria pe care o lăsau în urmă. Mai târziu, oamenii au început să prefere mașinile pe bază de abur și electricitate. În 1900, doar 22% dintre mașini erau pe benzină, iar până în 1973, în transmisia unor mașini a fost folosit uleiul de… balenă.

Protejarea și conservarea planetei fac obiectul multor discuții la nivel global. Am început să colectăm selectiv: hârtia la hârtie, plasticul la plastic, poate-poate mai reducem din poluare… Știai că 80% din mașina ta este reciclabilă? Așa spun cei de la The Balance: aproximativ 25 de milioane de tone de material din vechile automobile sunt reciclate în fiecare an, iar americanii sunt responsabili pentru 12 milioane dintre ele. Poate și pentru că, spre exemplu, în Los Angeles sunt mai multe mașini decât oameni.

Condusul devine o experiență din ce în ce mai plăcută, nu doar o necesitate, și datorită sistemelor care îți preiau din funcții și te previn în caz de pericole. O să mă opresc la cruise control. Bine, el merge. Știai că a apărut în 1958? Și că a fost inventat de un om orb? Ralph Teetor a fost inspirat de propriul șofer care mărea viteza și o încetinea în funcție de ceea ce vorbea. Astfel, s-a gândit la soluția unei viteze constante. Inițial, denumirea a fost aleasă din mai multe variante, cum ar fi: speedostat, controlmatic, touchomatic, pressomatic, iar denumirea câștigătoare a fost cea pe care o cunoaștem și astăzi. Nici controlmatic n-ar fi sunat rău, nu? 🙂

Crezi că avem legi exagerate? Stai să vezi cum e la alții! Dacă roșul este culoarea ta preferată și nu te-ai putut abține să alegi alta pentru mașina ta, să nu-ți planifici un drum lung până în China: acolo, n-ai voie să circuli cu mașini de culoare roșie. Dacă ai și un obicei în a uita să treci cu mașina pe la spălătorie, în Rusia ai face o ilegalitate. La noi, înainte de plecare ne verificăm pneurile, în Danemarca am fi obligați să ne asigurăm că nu avem vreun copil sub mașină, iar dacă în New Jersey suntem opriți de poliție, n-avem voie să… ne încruntăm.

Dacă vrei să citești lucruri inedite despre Suzuki, deja avem pregătit un articol în acest sens. Ție care ți se pare cel mai inedit?

Leave comments

Your email address will not be published.You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top