Grija-i mare cu animalele în deplasare
- 17.09.2019
- Autonet
- Posted by Autonet Suzuki
- Leave your thoughts
Uneori auzim în mașină ham, miau sau… cip-cirip. Chit că vorbim despre un drum scurt până la veterinar, sau chiar despre vacanța de mult timp planificată, animalul de companie merită să se simtă în mașină în siguranță… După ce bagajul e gata și lada frigorifică este în portbagaj, hop, pe bancheta din spate mai apare cineva. Trebuie să știi totuși că drumul alături de animăluțul drag are anumite reguli pe care ar fi bine să le respecți.
În primul rând, dacă vrei să-l duci pe meleaguri străine are nevoie de pașaport. Acesta poate fi emis de un veterinar autorizat și conține informații despre vaccinurile și tratamentele aplicate animalului, necesare în funcție de țară. În același timp, o condiție importantă este ca acesta să fie mai mare de 3 luni. În cazul în care călătorești cu mai mult de cinci animale de companie, o să fie considerată călătorie comercială și trebuie să respecți alte reguli. Le poți afla de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.
Când vine vorba despre accesul în mașină, animalul trebuie să aibă pregătit dinainte un sistem de siguranță care să nu-l lase să confunde bancheta din spate cu perimetrul familiar din parc. În funcție de talia acestuia, există diverse astfel de sisteme, cel mai important lucru fiind confortul pe care i-l asigură. De acest capitol țin și textura, duritatea materialului, forma, gabaritul și modalitățile de ancorare. Poți opta și pentru plasa sau husa specială, care se va prinde de tetierele din faţă şi de centurile din spate. Husa este potrivită pentru cățelușii plini de energie care urcă cu lăbuțele murdare de noroi în maşină, luând decizia să se plimbe de colo-colo lăsând urme. Sau… poate are o podoabă bogată care lasă fire de păr pe tapiţerie. Oricare ar fi problema, noi avem soluția! 🙂
Pentru pisici sau iepuri, potrivite sunt cutiile mici, care pot fi ancorate pe bancheta din spate, folosindu-se centura de siguranță. Câinii de talie mare pot fi puși în portbagajul mașinii în cușcă, dar pot fi transportați și fără. Există și hamuri care să fie reglate cât mai din scurt ca acesta să nu stea în condiții de disconfort și să nu-i deranjeze pe ceilalți participanți. Totuși, preferabil ar fi ca animalul să fie așezat lângă o persoană familiară, iar în cazul câinelui e bine să stea cu fața spre drum pentru a reduce confuzia. Mai ales că, de obicei, câinii sunt curioși.
Viețuitoarele mici, cum ar fi hamsterii, trebuie transportate în cuști micuțe, deoarece cu cât interiorul este mai mic, cu atât sunt mai ferite de leziuni. Aceeași regulă se aplică și în cazul păsărilor.
Răul de mașină este întâlnit și în cazul animalelor, mai ales al celor mici, una dintre cauze fiind lipsa de experiență în călătorii. Motivul pentru care starea se menține și atunci când devine matur, este asocierea acesteia cu amintirea din copilărie. Dacă de-a lungul timpului a luat contact cu automobilul doar când a fost dus la veterinar, mersul cu mașina îi poate produce o stare de anxietate.
Soluții sunt. Cum ziceam mai sus, puii pot experimenta mai des această stare, însă tot ei pot fi antrenați din timp. Plimbă-l cât mai mult cu mașina când este mic, pentru a putea asocia călătoria cu aventuri distractive: în parc, la prieteni, și asigură-te mereu că ai în mașină jucăria sau păturica preferată. Așa cum oamenii pot lua medicamente care să-i ajute cu răul de mașină, și animalele se pot trata. Întreabă-l pe medicul veterinar. El îi poate prescrie medicamente adecvate pentru a trata aceste probleme.
Pisica se simte în siguranță când se află în medii familiare ei. Un truc simplu e să pulverizezi cușca cu hormoni sintetici pentru pisici cu o zi înainte de călătorie. Nu trebuie să lipsească nici păturica sau jucărioara preferată și evită să vorbești tare sau să asculți muzica la maximum.
În mașină e bine să ai produse de curățat, o mică trusă de prim ajutor, medicamente, dacă este cazul, și cantități mici de provizii, deoarece e bine ca pisica să călătorească după două ore de la ultima masă, iar câinele în jur de șase. Nu uita ca după două ore să iei o pauză de condus, este benefică pentru toată lumea.
Nu uita că atunci când parchezi mașina, animalul nu trebuie să rămână singur, dacă tu pleci, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este absolut nevoie, lasă mașina la umbră, cu geamul puțin deschis și… nu-l face să aștepte mai mult de cinci minute, îți va simți imediat lipsa. 🙂