Sub clar de lună, conducem cu responsabilitate comună!
- 26.09.2019
- Autonet
- Posted by Autonet Suzuki
- Leave your thoughts
Noaptea crește, ziua scade: versul care se potrivește cel mai bine acestei perioade. De câte ori ai condus mașina pe întuneric? Unii dintre noi în fiecare zi, chit că vrem sau nu. Ne cuprinde melancolia și știm că până la primăvară, soarele ne va lumina șoselele pentru prea puține ore din zi, iar adaptarea noastră e esențială. Nu te îngrijora, ponturile noastre vor juca rolul unor felinare aprinse pe drumul tău! 🙂
Geamuri curate lună pentru drumuri care merg strună!
Înainte de a porni la drum, asigură-te că toate luminile mașinii funcționează perfect. Prevenția este mai importantă decât tratamentul, tocmai de aceea, ține câteva becuri de rezervă în portbagaj. Nu uita ca farurile să fie curățate, dar și parbrizul, luneta sau oglinzile. Murdăria poate reduce până la 30% din eficacitatea farurilor. Acordă atenție și habitaclului. Luminile indicatoarelor de bord ar trebui să fie la o intensitate mică, pentru a nu se reflecta pe geamuri și pentru a nu-ți obosi ochii și distrage atenția de la drum.
Lumina potrivită: respecți legea și oamenii
Noaptea, alternarea luminilor de drum cu cele de întâlnire devine reflex pentru majoritatea. Faza lungă asigură vizibilitate de până la maximum 200 de metri, iar faza scurtă până la 30-50 de metri. Nu uita, însă, ca atunci când ești în apropierea unei mașinii, unui pieton sau biciclist, să dezactivezi faza lungă pentru a nu-l orbi. Pe drumul cu serpentine, faza scurtă trebuie comutată înainte de a intra în curbe. Cine știe ce Grivei apare după colț?
Uneori, se întâmplă ca alți participanți la trafic să uite de folosirea fazei scurte când se apropie de tine. Important e ca tu să adopți comportamentul corespunzător și să nu privești direct în faruri. Vederea îți poate fi afectată pentru câteva momente și poți risca să pierzi controlul. Din fericire, condusul noaptea a devenit mai ușor datorită senzorului disponibil pe modelele Vitara și SX4 S-CROSS, care aprinde și stinge automat luminile, atunci când detectează participanți la trafic din sens opus.
Surprize apar la tot pasul!
Depășirea presupune multe condiții, mai ales că poate fi periculoasă și pe timp de zi. Noaptea, vizibilitatea e mai redusă, iar aprecierea distanțelor se modifică substanțial. Plus că, pot apărea elemente neprevăzute care-ți vor afecta condusul: gropi sau chiar animale sălbatice. Fii atent/ă la ochii acestora, care vor reflecta lumina, oferindu-ți timpul necesar pentru a frâna și evita un eveniment nefericit. În cazul în care șoseaua este liberă, însă slab iluminată, recomandat ar fi să circuli aproape de axul drumului. Deci, trebuie să ții cont că, pe timp de noapte, viteza trebuie redusă și distanța față de mașina din față trebuie mărită, pentru a putea opri în siguranță în funcție de condițiile drumului.
La volan, noaptea-i bună când nu ești obosit!
Pentru mulți dintre noi, noaptea înseamnă somn de voie. Oboseala se instalează mai repede, iar nivelul energiei scade. Dacă te simți prea obosit/ă, cel mai bun lucru este să te odihnești pe bancheta din spate, chiar și pentru câteva minute.
Tu cât de des ai condus în ultima perioadă pe timp de noapte? 🙂