Schimbă uleiul la timp, ca să ai o mașină fericită!

Bing! Un nou indicator se aprinde în bord: trebuie să schimbi uleiul! Îți amintești că ultimul schimb l-ai făcut acum un an. Mecanicul ți-a spus care este limita de folosire a uleiului și se pare că te apropii de următoarea vizită în service, așa că, suni repede să-ți faci programare! Este primul lucru pe care îl poți face pentru ca tu și ceilalți participanți în trafic să fiți în siguranță.

Ca prim instinct, ai crede că uleiul are rolul de lubrifiere. Corect, însă nu este singurul. Putem spune că reprezintă sistemul circulator al motorului: răcește componentele, curăță reziduurile formate în timpul arderii, protejează împotriva coroziunii, asigură călătorii liniștite, dar și un consum de combustibil cât mai redus.

Dacă folosești mașina în mare parte pentru trasee scurte, iar șoseaua e aglomerată aproape de fiecare dată, motorul este suprasolicitat. Primul efect ar fi că uleiul trebuie schimbat mai des. În acest caz, manualul de întreținere poate fi ghidul tău pentru a ști tot ce trebuie despre modificările uleiului, în funcție de diferite condiții de drum.

Dacă nu ți-e la îndemână, poți lua repede telefonul, iar specialiștii Autonet Suzuki îți pot da informațiile corecte și utile.

Dacă uleiul dă semne de îmbătrânire, mașina începe să tușească. Motorul capătă un zgomot îngrijorător, deoarece lubrifierea își pierde eficiența. În plus, treci și mai des pe la benzinărie… Te poți gândi la două scenarii: uleiul a scăzut sub nivelul optim sau textura sa este schimbată. În primul caz, este nevoie de o simplă completare, în cel de al doilea, trebuie schimbat complet.

Să nu uităm de filtre. Acestea trebuie schimbate odată cu vechiul ulei, pentru a nu-l degrada rapid pe cel proaspăt. În caz contrar, motorul capătă uzură, scade presiunea uleiului și va crește consumul de combustibil. Această operațiune implică schimbarea filtrelor de aer și polen, dar și a filtrului de combustibil în cazul anumitor modele Suzuki (motoarele diesel). Filtrul de combustibil îndepărtează impuritățile și protejează sistemele sensibile ale motorului, cel de aer protejează împotriva impurităților din atmosferă și previne uzura, iar filtrul de polen elimină o parte din praf, polen, noxe și bacterii care pătrund în habitaclu, protejându-ți astfel plămânii.

Dacă ai un Suzuki, specialiștii recomandă uleiul ECSTAR – reprezintă rezultatul multor ani de muncă ai inginerilor Suzuki. A fost proiectat într-o formulă ecologică, pentru a proteja mediul, este complet sintetic și conferă un consum redus de carburant.

Tu când ai schimbat ultima dată uleiul de motor? Vino în service și păstrează-ți mașina proaspătă! 🙂

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top