Nu te condiționa, ai aer!

Te trezești dis-de-dimineață și razele soarelui se strecoară pe geam. Bei cafeaua, te pregătești, ieși din casă și îți dai seama că… soarele e mai puternic decât pare, auzi la radio că e cod galben de caniculă și că umiditatea aerului va depăși valorile normale. Ups! Pornești imediat aerul condiționat.
Odată ce descoperi aerul condiționat, ți-e greu să te mai lipsești de el. Era o perioadă în care atunci când își cumpărau o mașină, una dintre întrebările pe care le puneau românii era: Dar aer are?

Aerul condiționat a devenit un sistem de nelipsit din mașinile noastre. Cu toate că-l folosim atât de des, de multe ori abuzăm fără să vrem și uităm, de fapt, cum să folosim climatizarea corect. Ne-am gândit că unele lucruri legate de climatizare ar trebui reamintite, așa că am făcut o listă!

O primă regulă ca mașina să nu fie confundată cu Deșertul Sahara ar fi să o parchezi la umbră, pentru că dacă habitaclul nu este atât de fierbinte, nici instalația de răcire nu va trebui să lucreze din greu. Te-ai urcat în mașină și ai pornit imediat AC-ul? N-ar fi bine să faci asta. Gândește-te că mașina a făcut plajă fără să vrea și fără factor de protecție solară, iar materialele din care este făcută sunt încălzite. La temperaturi foarte ridicate, acestea vor degaja substanțe care pot deveni toxice dacă le inhalezi. Așa că, cel mai bine, ia-ți câteva minute în care să lași geamurile întredeschise și ventilația pe prima treaptă, pentru ca aerul să înceapă să circule în habitaclu.

Rolul aerului condiționat implică mai mult decât a răci. Îl folosim și pentru dezumidificare. Probabil că ai observat că atunci când plouă, geamurile se aburesc. Trebuie să ne asigurăm tot timpul că traseul de circulație a aerului este unul sănătos, pentru că umiditatea stimulează dezvoltarea bacteriilor. De aceea, igienizarea este foarte importantă și ea: un filtru de polen schimbat la timp reprezintă o barieră sănătoasă între plămânii tăi și aerul de afară.

Folosirea sistemului de climatizare duce la creșterea consumului de combustibil. Adevărat. De ce? Deoarece compresorul folosește o parte din puterea motorului. Asta nu înseamnă că trebuie să folosești aerul condiționat mai rar, pentru a economisi. Până la urmă, confortul tău e cel mai important. Poți obține, totuși, un consum mai redus de energie: secretul constă în direcționarea aerului rece prin gurile de ventilație de la nivelul capului. E mai indicat să ai în zona capului o temperatură mai acceptabilă decât în zona picioarelor.

Ține cont și de gradele de afară. Nu e recomandată o diferență mai mare de 7-10 grade între ce arată termometrul exterior și temperatura din interior: șoferul poate resimți un șoc fizic din cauza diferenței de temperatură. În cazul în care diferența e prea mare, oamenii se pot proteja dacă înainte cu cinci sau zece minute de a ajunge la destinație opresc instalația de climatizare. Au timp să se aclimatizeze, iar apa acumulată din condens pe vaporazitor se poate usca în curentul de aer al mersului.

Nu uita de importanța întreținerii sistemului. Verificarea și încărcarea se recomandă a fi efectuată o dată pe an și doar într-un service autorizat. Este recomandat să folosești aerul condiționat și iarna. Ai putea porni măcar o dată pe săptămână clima și, astfel, elimini o bună parte din riscul de a face anumite reparații din cauza neutilizării sistemului. Aerul condiționat pornit contribuie la dezaburirea mult mai rapidă a geamurilor pe vremea rece.

Ai grijă. Cutia ventilatorului este foarte dispusă în a dezvolta diverse ciuperci și bacterii din cauza fluctuațiilor de temperatură. Nu ai vrea să te trezești cu pasageri în plus, care să-ți pună și sănătatea în pericol. Oprește climatizarea cu câteva minute înainte de a ajunge la destinație, însă nu și ventilația. Diferența de temperatură între interior și exterior se va reduce treptat rămânând suportabilă. Acest lucru ajută la evitarea acumulării de bacterii și obține o reducere a consumului de combustibil.

Sperăm că ponturile noastre ți-au fost de folos pentru a păstra sistemul în cea mai bună stare. Nu vrem ca aerul condiționat să te lase la greu în plin sezon, tocmai de aceea te așteptăm în service-ul nostru. Ne vom asigura că sistemul de climatizare este în stare perfectă. 🙂

3 Comments

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top