Ajutorul din cutie

 
Așa cum nu pleci la drum fără combustibil în rezervor, e musai să te asiguri că ai mereu cu tine câteva lucruri în portbagaj. Și nu pentru că dacă ele ar lipsi, ai risca o amendă, ci pentru că este vorba despre siguranța pe care ți-o poți oferi fără mari eforturi. Pe principiul mai bine previi decât să tratezi, astăzi aducem în discuție un element care devine important mai ales atunci când lipsește: trusa de prim ajutor. Câteva obiecte dintr-o cutie ți-ar putea salva viața, în caz de evenimente neplăcute. Numai că trebuie să te asiguri că ai cutia aia.

Trusele de prim-ajutor trebuie să conțină foarfecă și un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură, dar sunt obligatorii și câteva produse sanitare, respectiv: leucoplast, 4 plasturi, 5 pachete cu câte 25 de bucăți de comprese de tifon sterile, fașă de tifon (cel puțin două pentru dimensiunile: 5cm x 4m și 10cm x 4m), două bucăți de bandaj care să aibă  două laturi de cel puțin 80 de cm, două bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite, o fașă elastică, mănuși de unică folosință.  De asemenea, este nevoie de 6 ace de siguranță, o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile 2,10m x 1,60m, o broșură de instrucțiuni de prim-ajutor  autorizată de Ministerul Sănătății și lista cu tot ce se află în trusă.

Chiar și dacă nu o folosești, trusa de prim-ajutor nu este valabilă o veșnicie: o dată la doi ani trebuie să cumperi una nouă.
Ce trebuie să mai ai în portbagaj?
Două triunghiuri reflectorizante: cele care sunt omologate internațional pot fi recunoscute după marca de omologare reprezentată de litera E. De asemenea, vor fi inscripționate codul țării care a acordat omologarea și o serie de identificare.
Un stingător de incendiu: neapărat trebuie să fie în garanție și să aibă trecută pe el data la care expiră.
Ce riști dacă nu ai trusă?
Șoferii care conduc mașini din care lipsesc trusa medicală, triunghiurile reflectorizante și stingătorul pentru incendii, omologate, riscă să primească de la 4 sau 5 puncte penalizare și amendă între 760 și 950 de lei, potrivit Codului Rutier.
Tu ce ai în portbagaj?

2 Comments

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top