Condusul pe timp de ploaie

Sunt mulți oameni cărora le place să conducă atunci când plouă, dar sunt alții care evită să fie la volan în acele momente. Condusul pe vreme ploioasă necesită mai multă atenție din partea șoferului, pentru că și pericolele la care se expune cresc. Mașina nu este o umbrelă pe patru roți, ci casa care trebuie să te ducă în siguranță dintr-un punct în altul, indiferent de vreme.
Câteva cuvinte despre ACVAPLANARE

Cum se produce? Are loc atunci când pe carosabil se află un strat de apă care împiedică anvelopele să mai aibă contact cu asfaltul. Controlul mașinii devine, astfel, aproape imposibil. În general, acvaplanarea apare când se suprapun două situații: carosabil acoperit de apă pe porțiuni extinse și viteza mare de deplasare a mașinii.  Acvaplanarea poate fi evitată atunci când pneurile nu sunt uzate și viteza este redusă. În plus, murdăria strânsă pe marginea șoselei, amestecată cu apa de pe asfalt, poate transforma carosabilul într-o suprafață alunecoasă. Pentru a reduce din riscurile producerii unui accident, notăm câteva lucruri pe care e bine să le ai în vedere dacă trebuie să conduci când plouă.

Starea anvelopelor să fie bună, pentru că reprezintă punctul de contact al mașinii cu asfaltul.

Știai că frânarea pe suprafețe umede este testată de producătorii de anvelope? Este marcată pe etichetă cu litere de la A la G. Anvelopele premium vor avea cele mai bune performanțe: A, B sau C. Dacă plouă și ai astfel de cauciucuri, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi mai scurtă cu 18 metri sau patru treceri de pietoni…

Distanța față de vehiculul din față. Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când conduci pe vreme ploioasă este să reduci viteza și să mărești distanța de siguranță. Așa, vei putea observa din timp orice manevră ciudată pe care ar putea să o facă ceilalți participanți la trafic.

Ai grijă de amortizoare. Sunt esențiale pentru controlul mișcărilor mașinii și al atingerii optime a direcției. Cele aflate în stare proastă nu vor ține suficient de ferm mașina pe drum și nu vei putea preveni mișcările verticale și laterale care ți-ar putea modifica traiectoria.

Importanța frânelor. Condusul pe vreme ploioasă implică o eficacitate scăzută a frânelor, iar frânarea este semnificativ mai lungă. Este important ca frânele să fie în stare bună. Asta duce la evitarea blocării roților și forțării ABS-ului să acționeze în mod constant.

Vizibilitatea se reduce semnificativ atunci când plouă. Așa că ștergătoarele trebuie să fie întotdeauna în stare bună de funcționare, ca să ai parbrizul curat. Nu uita să verifici frecvent și nivelul lichidului de parbriz.

Luminile. E bine să ai pornite luminile de întânire. Vei putea fi remarcat mai ușor și poate chiar vei evita eventuale tamponări, în cazul în care plouă torențial.

Aerul condiționat. Ar fi bine să funcționeze, pentru că temperatura din mașină va fi mai ridicată decât cea de afară și asta ar putea duce la aburirea geamurilor, ceea ce ți-ar putea afecta vizibilitatea… Temperatura optimă este de 20-21 de grade Celsius. Dacă ți se pare prea rece, atunci poți deschide geamurile…

Evită marcajele albe de pe asfalt. Vopseaua care delimitează drumul și împarte benzile de circulație devine periculoasă în combinație cu apa de ploaie.  Încearcă să nu atingi acele dungi cu anvelopa, în niciun caz să nu accelerezi pe ele…

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top